Talp részei, Bőr- és cipőipari minilexikon

talp részei

talp részei

A lábról A láb felépítése A 26 különféle csontból álló láb mérnöki mestermű. Erős szalagok, rövid kis izmok tartják össze, melyek köpenyszerűen burkolják körül. Ezek biztosítják a teherbírást és őrzik a talp íveltségét.

 1. Talptérkép, hol vannak a talp reflex zónák?
 2. A talpfájás okai melyek lehetnek? | Harmónia Centrum Blog
 3. Talpfájdalom 98 hozzászólás Fáj a talpa?
 4. Bőr- és cipőipari minilexikon
 5. October

Hogy valaki helyesen tudja értékelni a lábpanaszok végelláthatatlan sorát, hogy megérthesse a legtöbbször statikai hibán alapuló kórformákat, annak el kell mélyedni kissé a láb felépítésének csodás világában.

Az ember testrészei közül a láb sínylette meg legjobban, hogy az ember az evolúció során két lábra állt.

A láb felépítése

Fejlődéstörténetileg a láb kúszó láb volt szupinációs helyzetben. Ebből alakult illetve alakul át álló lábbá, ami fokozatos pronációs átalakulást jelent.

Ezt a kúszó láb típust őrzi a láb a lábközépcsontok szerkezetében. De ugyanez a szerkezet, a haránt és hosszanti boltozattal, az álló láb legfontosabb tartóelemévé vált.

Melyek a talpfájás okai? Szeretné megismerni?

A láb hajdani ügyességét mutatja, amint a valamilyen okból felső végtagjukat elvesztett emberek megtanulnak lábukkal festeni, főzni, telefonálni. Láb boltozata A sok csontból álló, inakkal összekötött szerkezet a lábnak egyrészt nagy flexibilitást ad, másrészt létrehozza a jellegzetes boltozatokat. A boltozatok a testsúly viselésére és az erők levezetésére szolgálnak. Mi az a harántboltozat és mi az a hosszanti boltozat? A lábujjak fejecsei között húzódik a harántboltozat, az első lábujj fejecse és a sarokcsont között a belső talp részei boltozat, az ötödik lábujj fejecstől a sarokcsontig pedig a külső hosszanti boltozat.

Energetikai talpmasszázs Béky László

A lábboltozatokat az izmok és a szalagok stabilizálják, melyek véglegesen a serdülőkor környékén alakulnak ki.

Izmok A láb saját izmai több rétegben burkolják a lábcsontokat.

talp részei

A mozgás mellett a boltozatok fenntartásában, a bőr feszítésében, a talp alátámasztásában van szerepük. A lábszáron eredő erős izmok a lábhoz vannak kipányvázva.

 • Ketorol ízületi fájdalom
 • Normál járáskép Magas lábboltozat Pes Excavatus A magas lábboltozat magas rüszt, kivájt láb jellemzője a belső és külső hosszanti boltozatok túlzott magassága terheletlen és terhelt állapotban.
 • A lábfej és a talp betegségei sokat elárulnak tulajdonosukról.
 • Vitaminok a csontok és ízületek helyreállításához
 • A talp a lélek tükre | TermészetGyógyász Magazin
 • Ízületi gyógyszer 4 kapszula

Egy részük a láb feszítésével a lábat és az ujjakat felfelé, a talptól a fej felé feszítik. A vádlit alkotó izmok a lábat a talp felé hajlítják, álló helyzetben a testet felemelik. Egyes izmok csak az ujjakat, mások az egész lábat mozgatják.

A láb saját izmai Feszítő izmok Erek, idegek A láb fő mozgató és érző idege a hátsó tibialis ideg, ami a belboka alatt talp részei előre a lábhoz. A láb vérellátását két artéria biztosítja. A fontosabb a belboka alatti csatornában az idegszállal közös csatornába fut.

talp részei

A másik a lábhát közepén talp részei. A belboka alatt, védett helyzetben levő ér-ideg képletek adják a fő vér- és idegellátást, és a talpon ágaznak szét.

Lábfejtorzulások

A lábháti és ér-ideg kötegek is hálózatosan oszlanak el egészen az ujjakig. Talp részei, de fontos izom, a hátsó tibialis izom ina fut talp részei belboka alatt, melynek fő szerepe a hosszanti boltozat alátámasztásában és feszítésében van. A nagy tibialis elülső izom a lábszár elülső oldalán ered és a láb belső oldalán tapad. Feszíti a lábat, ezzel a lábat felemeli a talajról.

Gyakori megbetegedések

Az Achilles ín a hátsó lábhajlítók közös ina, a sarokcsonton tapad. A láb hajlításával a sarkat emeli. A járás legfontosabb eleme. A lábháton feszítő talp részei futnak az ujjakhoz. A lábujjakat feszítő izomcsoport a lábszár elülső részén található. Az elülső tibialis izommal együtt dolgoznak. A lábujjak feszítését tehát lábszár izmok is végzik, míg a hajlítást csak a láb saját izmai.

Olvassa el is