Ínhüvelygyulladás gyógytorna

Ínhüvelygyulladás kezelése gyógytornával Budapest központjában

Az ínhüvelygyulladás

Ínhüvelygyulladása megelőzéséért és megszüntetéséért mit tehet? Ínhüvelygyulladás gyógytorna is az ínhüvely? A testünket mozgató izmok rendezett izomrostokból épülnek fel, amelyek a csontváz egy pontjáról inasan erednek, és a csontváz egy másik pontján inasan tapadnak.

ínhüvelygyulladás gyógytorna

Az inakat több helyen is ínhüvelyek borítják, amelyek védik azokat, valamint támogatják azok működését. Az ínhüvely egy erős szövetből alkotott cső, melyeken az inak átfutnak és benne csúsznak. A mellékelt sematikus ábrán láthatja a csonton tapadó inas izomvégződést, az inakat, amelyeket több helyen ínhüvely véd.

ínhüvelygyulladás gyógytorna

Hol és mitől alakulhat ki az ínhüvelygyulladás? Amennyiben akár időszakosan is, monoton, sokszor ismétlődő mozgást végez, ezen a területen gyulladás alakulhat ki.

Carpalis alagút szindróma (gyógytorna gyakorlatok a mindennapokra)

Ínhüvely gyulladás mindenütt előfordulhat a szervezetben, ahol ínhüvely van. Leggyakrabban a kéz, csukló, alkar válhat érintetté, de a könyöktájon, lábon, lábszáron, saroktájon ínhüvelygyulladás gyógytorna többször előfordul.

A tenyéren előforduló ínhüvelygyulladás gyógytorna pattanóujjnak is nevezik.

A makacs ínhüvelygyulladás és kezelési lehetőségei

Azt gondolja, Önnek nem lehet ínhüvely gyulladása, hiszen nem végez monoton, ismétlődő mozgást. Hiszen nem futószalag szerűen végzendő munkája van. Talán épp ezért azt is gondolja, nem is kell tennie semmit a gyulladás elkerülése érdekében? Sajnos azt kell mondanom, hogy téved. Ennek a kellemetlen, mindennapokat erősen befolyásoló gyulladásnak mindannyian ki vagyunk téve, hiszen napi rendszerességgel használunk számítógépet, okostelefont, és végzünk valamilyen ház körüli tevékenységet, házimunkát.

Különösen nagy esélye van az ínhüvelygyulladás gyógytorna akkor, ha Ön olyan hobbinak hódol, amely igénybe veszi kezeit, például festés vagy zenélés közben. Akkor is nagy a veszélye a panasz megjelenésének, ha családi, genetikai hajlama van az ínhüvelygyulladásra. Hogyan zajlik le az ínhüvely gyulladás, ha nem előzi meg? A fájdalmas panasz lényege, hogy a hüvelyt és inakat alkotó szövetekben irritáció hatására folyadék szaporulat képződik.

Ilyenkor az ízület duzzadttá válik, s ezzel az ínhüvelyben lévő mozgástér csökken. Kezdetben feszülő, szúró, égő érzést okoz. Az ínhüvely és a benne áthaladó inak gyulladását mozgásra felerősödő fájdalom és akadozó mozgás jellemzi.

Az sem meglepő, ha a mozgatás során kattanó hangot hall. Megjelenhet az érintett területen dörzsölő érzet is, mely ahhoz hasonlítható, mint a hógolyó gyúráskor érezhető ropogó hó.

Ínhüvelygyulladás megszüntetése gyógytornával

A megerőltetésekből eredő hirtelen fellépő, akut gyulladás, ha elhanyagolják, sokáig nem kezelik, akkor átalakulhat hónapokon keresztül fennálló krónikus gyulladássá is. Ez azért veszélyes, mert a krónikus fájdalmak kezelése hosszabb időt igényel, mint az akut gyulladás terápiája. Mit tehet az ínhüvely gyulladás elkerüléséért? Legfontosabb, hogy ismerje fel, mikor végez monoton, ínjait terhelő mozdulatot.

Ezt a mozgást igyekezzen megtörni könnyű átmozgatással, finom nyújtásokkal.

Adunk Önnek pár gyakorlati tippet az ínhüvelygyulladás megelőzésére. Például rendszeres kézszorítással, csuklómozgással járó tevékenység esetén félóránként végezzen átmozgatást. A körülbelül 5 perces torna tartalmazzon csuklókörzést, ujjak hajlítását-nyújtását erősen feszítve az ízületeket; illetve passzív nyújtást.

 • Visszahívást kérek A kéz inainak túlterhelése, vagyis a monoton, sokszor ismétlődő mozgás ínhüvelygyulladást okozhat Az úgynevezett konzervatív kezelés első lépése az ízület nyugalomba helyezése, rögzítése, ami történhet klasszikusan gipszsínnel vagy valamilyen műanyag rögzítővel, orthézissel.
 • Gyógyászati könyökvédő
 • Gyakran a hosszas gépelés, az egésznapos egérhasználat, a raktári polcok átpakolása, az iratszekrények átrendezése miatt alakul ki.
 • Az ujjak ízületeinek ízületi gyulladása mint kezelni
 • Az ínhüvelygyulladás kezelése | telelogic.hu
 • Ínhüvelygyulladás 4 oka, 4 tünete, 5 kezelési módja [teljes útmutató]
 • Az ínhüvelygyulladás kezelési lehetőségei gyógytornával| Fizioart | Hands, Holding hands
 • Ínhüvelygyulladás kezelése gyógytornával Budapest központjában

Passzív nyújtás egyik oldalra: Nyújtsa ki egyik kezét maga elé vízszintesen, könyöke és csuklója nézzen a plafon felé. Másik kezével terheljen rá az előrenyújtott ujjaira, és feszítve őket vissza, a talaj felé húzva a kézfejet.

Tartsa meg abban a helyzetben, ahol kellemesen feszülnek alkari, tenyéri szövetei, és csak 15 másodperc után engedje fel, lassan. Az első, bal oldali képen az alkari hajlító izmok nyújtását láthatja.

Passzív nyújtás másik oldalra: Ínhüvelygyulladás gyógytorna a gyakorlatnál zárja ökölbe ujjait, továbbra is előrenyújtott kézzel és forgassa befelé öklét, amennyire tudja.

Optimális esetben most az ujjai kifelé néznek, ökölbe hajlítva. Fogjon rá ellenoldali kezével felülről, kívülről az öklére.

 • Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr.
 • Összenőtt lábujjak jelentése
 • Lássuk a gyulladás fajtáit egyesével: Ínhüvelygyulladás a lábon A lábon, mivel rengeteg kis izom és ín található benne, sokféle elképzelhető módon jelentkezhet az ínhüvelygyulladás.
 • Belső bokaszalag fájdalom
 • A makacs ínhüvelygyulladás és kezelési lehetőségei - Dr. Zátrok Zsolt blog
 • Ínhüvelygyulladás - kérdezzen vagy keresse fel szakorvosainkat
 • Az ínhüvelygyulladás

Húzza felfelé finoman, közben a csuklót további hajlásra sarkallva. Ezt is 15 másodpercig tartsa kellemesen feszülő helyzetben. A második, jobb oldali képen az alkari visszafeszítő izmok nyújtását láthatja.

ínhüvelygyulladás gyógytorna

Arra figyeljen, hogy nyújtás közben az alkari hajlító és visszafeszítő izmok érezhetően feszüljenek, ínhüvelygyulladás gyógytorna így van igazán értelme az izmok nyújtásának. Biztos szeretné, ha hatásos lenne a gyakorlat elvégzése. Amennyiben nem észlelte időben szervezete jeleit, és már kialakult egy enyhe szöveti irritáció, mozgásra jelentkező fájdalomérzet, azonnal függessze fel a fájdalmat fokozó tevékenységet.

ínhüvelygyulladás gyógytorna

Igyekezzen pár napig minél többet pihentetni a fájdalmas területet. Akár fáslival, rögzítővel támogatva, ha nem tudja nélkülözni a ínhüvelygyulladás gyógytorna a munkában. Komolyabb panaszok esetén, vagy ha pár nap alatt nem enyhül fájdalma, keressen fel egy szakorvost. Várjuk a Harmónia Centrumban Várjuk Önt is, hogy elsajátítsa azt a kéztorna gyakorlatokra épülő tudást, ínhüvelygyulladás gyógytorna megvédheti csuklóját és kezét a hétköznapokban veszélyeztető terhelésektől.

Illetve akkor is, ha nem biztos benne, hogy ínhüvelygyulladás kezdődő jeleit tapasztalja-e a karján, vagy komolyabb betegségtől kellene félnie. Ínhüvely gyulladás a csuklón - konzervatív ínhüvelygyulladás gyógytorna A gyulladásos tünetek megjelenésekor érdemes mielőbb kezelésbe vonni az érintett végtagot, mert az elhanyagolt, fájó térd hajlított helyzetben keresztül fennálló akut gyulladás krónikus gyulladássá átalakulhat.

Miből áll a csuklót érintő ínhüvelygyulladás konzervatív terápiája?

Olvassa el is